Gera kava namuose: ką reikia žinoti renkantis kavos aparatą?

Kavos aparatas / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-04-16 10:26
Jau mėnesį trunkantis karantinas keičia gyventojų įpročius. Po truputį išmokome dirbti ir susikaupti namuose, daugiau laiko ir dėmesio skirti kokybiškam maistui ir kulinariniams eksperimentams. Kai pramogos yra šiek tiek (ar gerokai) apribotos, mažiems malonumams, tokiems kaip geros kvapnios kavos puodelis tenka gerokai daugiau dėmesio.

Nors vis daugiau šalies biurų galima rasti kokybiškos kavos aparatus, karantino laikotarpiu darbams persikėlus į namus nemažai daliai tenka grįžti prie senojo, visai nedžiuginančio, „užpiltinės“ kavos varianto su puodelyje plaukiojančiais tirščiais. Vis dėlto norint gerti kokybišką kavą ir negaišti daug laiko jos ruošimui, išeitis tampa kavos aparatas namuose. Tad kaip jį išsirinkti teisingai? 

Būsite namų barista ar norite tik paspausti mygtuką?

Pasak kavos ir kavos aparatų parduotuvės „Kavos draugas“ atstovės Arijanos Šimelevičiūtės, kavos pasaulyje pastaraisiais dešimtmečiais sukurta nemažai kavos ruošimo įrankių, tokių kaip „Aeropress“, „Chemex“ ir pan., tačiau kavos aparatai ne tik nepraranda populiarumo, bet jau tampa neatsiejama virtuvės dalimi. Specialistė išskiria 4 pagrindines jų kategorijas: automatinius, pusiau automatinius, kapsulinius ir filtrines kavavires. 

Kalbant apie pirmuosius, automatinius, kavos aparatus, jie tinkamiausi tiems, kurie nori greitai ir paprastai pasigaminti kavos ir gerti ją kaip kavinėje, eksperimentuojant su įvairiausiomis kavos pupelėmis. Šie aparatai gamina kavą iš pupelių, kurios šviežiai sumalamos kaskart ruošiant kavą. Vadinamieji superautomatiniai kavos aparatai yra brangiausi, tačiau jie gali pasiūlyti net 20 skirtingų gėrimų receptų, pagaminamų vos vienu mygtuko paspaudimu, taip pat leidžia išsaugoti savo individualų gėrimo receptą. 

Pusiau automatinius kavos aparatus įprastai renkasi norintys pabūti baristų vaidmenyje ir ne tik gerti, bet ir gaminti kavą kaip kavinėje. Šie aparatai gamina kavą iš maltos kavos, o žmogus pats reguliuoja visą procesą: sudeda kavą į jos paruošimo filtrą, suspaudžia, pats suplaka pieną su specialiu garų antgaliu. Todėl šiuos aparatus mėgsta besimėgaujantys kavos ruošimo procesu ir turintys tam laiko. 

„Tokiu būdu pagamintos kavos skonis labai priklauso nuo gaminančiojo įgūdžių: „Išmanant techniką, įgijus įgūdžių ir naudojant gerą kavą, galima mėgautis itin aukštos kokybės kava ir jos gėrimais“, – atkreipia dėmesį specialistė. 

Kitaip nei pirmųjų dviejų kategorijų aparatai, kapsuliniai aparatai, kaip sufleruoja pavadinimas, kavą ruošia iš specialiai paruoštų maltos kavos kapsulių. Šie aparatai puikiai tinka tiems, kurie taupo vietą virtuvėje ir nori greito rezultato. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad kiekvieno gamintojo kapsulinė sistema yra sukurta to gamintojo kapsulėms, todėl kavos skonių pasirinkimas gali būti ribotas. 

Filtrinės kavavirės skirtos filtruotos juodos kavos mėgėjams. Tokios kavos konsistencija labiau primena arbatą, jos skonis švelnesnis nei gaminant automatiniais aparatais, tačiau kofeino kiekis dažnai net didesnis. Taip yra todėl, kad šio tipo kavavirėse kavos ir vandens kontaktas yra ilgesnis, tad vandenyje gali išsiskirti daugiau kofeino. 

A. Šimelevičiūtė atkreipia dėmesį, kad dauguma filtrinių kavavirių gamina kavą iš maltos kavos, todėl norint išgauti tokį pat skonio šviežumą ir aromatą kaip su automatiniu kavos aparatu (gaminančių kavą iš šviežiai sumaltų kavos pupelių), kavos pupeles rekomenduojama susimalti kaskart ruošiant kavą.

Kavos aparatas / Shutterstock nuotr.
Kavos aparatas / Shutterstock nuotr.

Kiek laiko galite skirti priežiūrai? 

Vis dėlto kad ir koks geras kavos aparatas bebūtų, jei jis bus netinkamai prižiūrimas, valomas, kava nebus skani. Todėl renkantis aparatą labai svarbu įsivertinti, ar turėsite laiko jo priežiūrai. Jei namuose būnate gerokai mažiau nei bet kur kitur, tai tampa kriterijum pasirinkimui. 

„Paprasčiausiai prižiūrimi superautomatiniai kavos aparatai. Juose visi procesai automatizuoti, o prireikus atlikti ilgesnes valymo programas, aparatas visus žingsnius nurodo ekranėlyje – tereikia sekti nurodymus. Kitas pasirinkimas – kapsuliniai aparatai: tereikia išmesti panaudotą kapsulę ir kas kurį laiką įjungti kalkių nuosėdų šalinimo programą“, – pasakoja „Kavos draugo“ atstovė. 

Šiek tiek sudėtingesnė visų kitų aparatų ir įrankių priežiūra – pusiau automatinių, filtrinių kavavirių, nes po kiekvieno kavos gaminimo reikia plauti jų sudedamąsias dalis. Tiesa, šie aparatai ir įrankiai įprastai pigesni, tačiau turint laiko ir įgūdžių jais ruošiama kava niekuo nenusileidžia automatiniams aparatams. 

Kalbant apie kavos paruošimo laiką, filtrinės kavavirės kavą pagamina maždaug per 10 min., automatinis ar kapsulinis kavos aparatas – per 1–2 minutes.

Mėgstate technologijas ar labiau rūpinatės estetika?  

Automatinių kavos aparatų kainos prasideda maždaug nuo 300 eurų ir gali siekti 3500 eur ir daugiau, todėl jie reikalauja tam tikros investicijos ir kartu – šiek tiek vietos namuose. Tiesa, pagrindinės technologinės tendencijos vis dėlto telkiasi ties automatiniais kavos aparatais. 

„Lyginant automatinių kavos aparatų pigiausio ir brangiausio segmento modelius ryškius skirtumus matysime keliose kategorijose: gėrimų rūšių įvairovė, skonio reguliavimo galimybės, programavimo bei prisitaikymo prie individualių poreikių funkcijos, valdymo, priežiūros paprastumo, dizaino ir apdailos“, – pasakoja A. Šimelevičiūtė. 

Jos teigimu, visi gamintojai kuria ir plėtoja mobiliąsias programėles, kad kavos aparatai būtų patogiai valdomi per išmaniuosius prietaisus. Be to, pastaraisiais metais kavos aparatų kūrėjai itin stengiasi suderinti dizainą su funkcionalumu. Ieškoma medžiagų, kurios būtų lengviau prižiūrimos, sprendimų, kurie būtų ne tik iš dizaino pusės įdomūs, bet ir atliktų tam tikrą funkciją.

„Pavyzdžiui, gamintojai suteikia įdomesnes formas vandens talpai, daro ją geriau matomą, diegia skirtingų spalvų apšvietimą ne tik estetiniais, bet ir praktiniais sumetimais – kad būtų geriau matomas vandens lygis talpoje. Ieškoma įdomesnių ir patvaresnių apdailos medžiagų: vis dar populiarūs metalizuoti paviršiai“, – pasakoja atstovė. 

Plečiamos skonio reguliavimo galimybės: atsiranda galimybė rinktis pačios kavos, taip pat pieno konsistenciją, nustatyti pieno ir kavos subėgimo eiliškumą. Galiausiai, kavos aparatai tampa draugiški ir arbatos mėgėjams. Į aparatus integruojama funkcija vienu mygtuko paspaudimu pasigaminti tinkamos temperatūros vandenį konkrečiai arbatos rūšiai – žaliajai, juodajai, baltajai ir pan. Tad vienas aparatas tampa funkcionalus abiejų gėrimų mėgėjams.  

Naujausi straipsniai