Kaip vytinti žuvį

Žuvies džiovinimas
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-05-24 10:52
Vytintos žuvys – populiarus užkandis daugybėje pasaulio šalių. Toks valgis paprastai tiekiamas prie alaus ar sauso baltojo vyno. Vytintos žuvys itin maistingos, todėl dažnai jų siūloma į valgiaraštį įtraukti tiems, kurių organizmui stinga fosforo, kalcio, kitų mineralų ir, žinoma, omega-3 riebiųjų rūgščių.

Patyrę kulinarai ir žvejai džiovinti paprastai renkasi vidutinio dydžio arba smulkias žuveles. Iš pradžių gausiai pasūdytos, paskui šaltame vandenyje išmirkytos, jos maždaug savaitei kabinamos už uodegų galvomis žemyn, kad per burną ištekėtų skystis ir jos greičiau išdžiūtų. 

Taip paruoštos žuvys, sudėtos į drobinius maišus, toliau vytinamos vėsioje vietoje. Įdomu tai, kad nemaža dalis prisiekusių žvejų žuveles džiovina neskrostas, nes, pasak jų, tik taip vytintos jos išsaugo tikrąjį skonį, nebūna kietos. 

Pamėginkite ir jūs susidžiovinti vieną kitą delno dydžio žuvelę, pavyzdžiui, iš patyrusio žvejo ūkininkų turgelyje pirktų kuojų, karšių, žiobrių ar kt.

Kaip paruošti patiems

1. Išvalykite šviežių žuvelių vidurius, tada į kiekvienos pilvelį priberkite rupios druskos. 

2. Pilveliais į viršų išdėliokite jas plačiame dubenyje, ant viršaus užberkite dar storą sluoksnį druskos. Uždenkite švaria marle ir paslėkite kokiu nors sunkiu daiktu. 

3. Laikykite 4–7 dienas (atsižvelgiant į žuvų dydį). 

4. Iš po druskos „patalų“ ištrauktas žuvis išdėliokite dubenyje, prieš tai ant dugno įtaisiusi groteles. Užpilkite ne šiltesniu nei 12°C temperatūros vandeniu ir kelias valandas palaikykite šaltoje vietoje. 

5. Išgriebusi iš vandens, gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, maždaug 8–10 cm atstumu viena nuo kitos galvomis žemyn suverkite ant stipraus siūlo ir pakabinkite džiūti sausoje, gerai vėdinamoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje. 

6. Po savaitės ar dviejų, atsižvelgiant į žuvų dydį, lupkite nuo jų traškančią odelę ir mėgaukitės nauju skoniu. 

Verta žinoti 

– Žuvims sūdyti tinka tik rupi druska. Jos patartina berti ne tik į žuvų pilvus, bet ir į žiaunas. 

– Stambias žuvis galima vytinti supjaustytas stambesniais gabalais. Šiuo atveju svarbu pjaustant nepažeisti plonos plėvelės, kuri dengia ant žuvų pilvelių esantį riebalų sluoksnį.

– Riebias žuvis prieš vytinimą galima mirkyti druskos tirpale. Jo koncentracija turi būti tokia, kad į jį įmesta šviežia bulvė neskęstų.  

Ji24.lt

Temos:

Maistas Žuvis

Naujausi straipsniai