Kepame lauke: tobuli didkepsniai, puikieji kalakutienos kebabai ir pikantiški šonkauliukai

Kompanija grilina / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-06-05 11:41
Leidžiant laiką gamtoje, išsikepti gardžios mėsytės – tiesiog privalomas ritualas. Tačiau marinuoti mėsą majonezu, o kepsnius ar šašlykus gardinti kečupu jau gerokai pabodę. Tad kuo nustebinti šeimos narius ar draugus?

Didkepsniai su keptais česnakais

Jums reikės: 900 g jautienos išpjovos (geriau brandintos), pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos, džiovintų petražolių, 3 galvučių česnakų (garnyrui), 2 šaukštų sviesto, šaukšto cukraus, šaukšto maltų graikinių riešutų.

  • Mėsą nuplaukite, nusausinkite, kad kepdama neišdžiūtų, ir supjaustykite nei per storais, nei per plonais, maždaug 2,5–3 cm griežiniais (kiekvienas tūrėtų sverti apie 300 g).
  • Mėsos gabalėliams rankomis suteikite gražesnę formą, pagal skonį juos įtrinkite druska ir pipirais.
  • Saikingai apšlakstę didkepsnį aliejumi, kepkite ant grotelių aukštesnėje temperatūroje. Nevartykite šakute, nes per atsiradusias skylutes išbėgs sultys.
  • Česnakus išskirstykite skiltelėmis, bet jų nelupkite. Sumeskite į puodelį su trupučiu vandens, pavirkite apie 15 min., vandenį nupilkite, o česnakus perliekite šaltu vandeniu.
  • Virtas česnakų skilteles sumeskite į karštą sviestą, suberkite druską, cukrų, maltus riešutus ir kepkite apie 5 min.
  • Didkepsnį tiekite pašildytoje lėkštėje su karamelizuotais česnakais ir bulvių koše.
Jautienos kepsnys / Gamintojų nuotr.
Jautienos kepsnys / Gamintojų nuotr.

Kalakutienos kebabai

Jums reikės: 300 g kalakutų šlaunelių mėsos, 400 g maltos kalakutienos filė, svogūno, 4 skiltelių česnako, šaukštelio džiovintų čiobrelių, šaukštelio kuminų, kiaušinio, 2 šaukštų smulkiai supjaustytų kalendrų, šaukšto smulkiai supjaustytų petražolių, druskos ir juodųjų pipirų, aliejaus kepsninei patepti.

  • Sumalkite mėsą. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną. Česnako skilteles sutraiškykite ir kartu su čiobreliais, žalumynais, svogūnais bei kuminais sudėkite į mėsą. Įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Labai gerai išminkykite masę.
  • Iš masės suformuokite maždaug 16 neilgų dešrelių. Jas uždenkite maistine plėvele ir 20–30 minučių palaikykite šaldytuve.
  • Kol dešrelės šąla, pamerkite į šaltą vandenį 16 medinių iešmelių.
  • Atsargiai suverkite dešreles ant iešmelių.
  • Sutepkite kepsninės groteles aliejumi. Ant grotelių sudėkite kebabus ir vartydami kepkite 15 minučių.
  • Patiekite su šviežių daržovių salotomis.
Maltos kalakutienos kebabai / 123RF.com nuotr.
Maltos kalakutienos kebabai / 123RF.com nuotr.

Pikantiški šonkauliukai

Jums reikės: apie 600 g kiaulienos šonkaulių, 3 skiltelių česnako, po 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto, po šaukštelį kapotų rozmarinų ir kuminų, pagal skonį pipirų ir druskos.

Padažui: pusės stiklinės spanguolių, 2 obuolių, svogūno, 2 šaukštų rudojo cukraus, 50 ml portveino, cinamono lazdelės, nedidelio gabalėlio imbiero šaknies, pusės apelsino sulčių, šaukšto nutarkuotų apelsino žievelių, nedidelės saujelės džiovintų vyšnių, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, sumeskite į dubenį ir įtrinkite marinatu, paruoštu sumaišius aliejų ir balzaminį actą su kapotais rozmarinais, smulkintais česnakais, kuminais, druska ir pipirais.
  • Dubenį su šonkauliukais uždenkite ir marinuokite bent 2 val.
  • Marinuotus šonkauliukus dėkite ant grotelių ir kepkite.
  • Paruoškite padažą: obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, susmulkinkite ir suberkite į puodą su smulkintais svogūnais, spanguolėmis, apelsino žievelėmis ir sutarkuotu imbiero gabalėliu. Supilkite apelsino sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 min., kol gausite tyrę. Tada suberkite cukrų, vyšnias, pagal skonį padažą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išplakite elektriniu plakikliu.
Pikantiški šonkauliukai / 123RF.com nuotr.
Pikantiški šonkauliukai / 123RF.com nuotr.
Ji24.lt