Kodėl konservuotas maistas gali tapti grėsme sveikatai?

Ilgai negendantis maistas / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-04-03 09:21
Nors plastiko rūšių, kurios galėtų išskirti bisfenolį A (BPA), stengiamasi vengti (pavyzdžiui, gaminant vaikų buteliukus ar maisto pakuotes), jos vis dar naudojamos kai kurio konservuoto maisto įpakavimams, tad tam tikras BPA kiekis patenka į žmogaus organizmą, rašo upi.com.

Stanfordo ir Johnso Hopkinso universitetų mokslininkai vykdė didelę studiją: ištyrus maistą ir žmonių, vartojusių konservuotą maistą, šlapimą išsiaiškinta, kad konservuotos sriubos ir daržovės turi skirtingą kiekį BPA, kuris kelia grėsmę sveikatai.

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad BPA gali lemti hormonų disbalansą ir sutrikdyti reprodukcinės sistemos veiklą, taip pat padidina kai kurių būklių, pavyzdžiui, diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką. Tyrimas apėmė ir kitus junginius, primenančius BPA, pavyzdžiui, BPS, kuris pagreitina embriono vystymąsi ir išveda iš rikiuotės reprodukcinę sistemą, panašiai kaip BPA.

Šis tyrimas, publikuotas žurnale „Environmental Research“, verčia susirūpinti vaikų sveikata – pietaudami mokyklos valgykloje jie gauna įvairų kiekį BPA, nes valgyklose maisto gamybai plačiai naudojamos konservuotos daržovės ir vaisiai, siekiant nušauti du zuikius vienu šūviu: laikytis mitybos rekomendacijų ir neiššvaistyti tam viso biudžeto.

Buvo įvertinti 7 669 žmonių (nuo 6 metų amžiaus), kurie dalyvavo nacionaliniame sveikatos patikrinime ir mitybos įpročių apklausoje, duomenys.

9 proc. dalyvių patvirtino valgę konservuoto maisto per pastarąsias 24 valandas, 2 proc. suvartojo dvi ar daugiau porcijų. Pamatavus BPA koncentraciją šlapime nustatyta, kad suvalgiusiųjų vieną porciją tokio maisto BPA koncentracija buvo 24 proc. didesnė, o suvalgiusiųjų dvi ar daugiau porcijų – 54 proc. didesnė.

Rezultatai, gauti tarp skirtingą maistą valgiusiųjų, taip pat buvo skirtingi, pavyzdžiui, 41 proc. didesnė BPA koncentracija rasta šlapime tų žmonių, kurie valgė daržoves ar vaisius, net 229 proc. didesnė – valgiusiųjų konservuotas sriubas. Tyrėjai pastebi, kad suvartoti gėrimai skardinėse neturėjo įtakos BPA koncentracijai šlapime.

Tokie rezultatai kelia mokslininkų susirūpinimą, nes jie tam tikri atžvilgiu atrodo tiesiog nenuspėjami. Todėl tyrėjai rekomenduoja visiems gamintojams ir toliau paisyti rekomendacijų ir po truputį atsisakyti tokių pakuočių, nes jos tikrai turi mažesnį ar didesnį poveikį sveikatai.

Temos:

Maistas Sveikata

Naujausi straipsniai