Saldžioms Užgavėnėms: rausvi blyneliai su netikėtu įdaru

Rausvi Tomo blyneliai su mėlynių padažu ir morkų uogiene
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-02-25 07:36
Turbūt niekas neįsivaizduoja Užgavėnių be blynų: visokių visokiausių, storų ar plonų, saldžių ar sūrių, tačiau šis patiekalas yra tapęs vienu pagrindinių šios šventės gardumynų. Taigi raitojamės rankoves ir gaminame blynus!

Laidoje „La Maistas“  šefas Tomas Rimydis gamino storus saldžius rausvus blynelius su mėlynių padažu ir morkų uogiene bei pasidalino šio dieviškai gardaus patiekalo receptu, taip pat keletu patarimų plonų lietinių blynų mėgėjams.

„Užgavėnės pas mus turi tikrai gilias tradicijas. Užgavėnės, tai – žiemos virsmas į vasarą, saulės pergalė prieš tamsą, paskutinis sotus pavalgymas iki Velykų. Senovėje blynai buvo gana dažnas patiekalas mūsų virtuvėje. Blynai buvo panašūs į dabartinius lietinius“, – pasakojo Tomas bei pademonstravo kaip užmaišyti idealių lietinių tešlą bei iškepti tobulai plonus blynus.

„Maišant tešlą lietiniams, svarbu, kad visi ingredientai būtų tos pačios temperatūros, tuomet tešla gausis tolygi, neišsisluoksniuos. Kitas svarbus dalykas – nereikia labai įkaitinti keptuvės, ji turi būti drungna. Vienam blynui užtenka pusantro šaukšto tešlos“, – patarimais dalinosi Tomas.

Profesionalus šefas taip pat atkreipė dėmesį, kad norint jog keptuvė ilgai tarnautų, jos jokiu būdų negalima plauti indaplovėje, naudoti cheminių valiklių ar aštrių kempinėlių. Keptuvei išvalyti pakanka karšto vandens.

Rausvi Tomo blyneliai su mėlynių padažu ir morkų uogiene

Blyneliams reikės:

  • 200 g kefyro
  • 100 g miltų
  • 50 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 5 g vanilės
  • 5 g džiovintų burokėlių miltelių (nebūtina, bet suteikia spalvą)
  • 1 g cinamono
  • aliejaus kepimui

Padažui:

  • 100 g natūralaus jogurto
  • 100 g mėlynių uogienės

Gaminimas: 

  • Kiaušinių tryniai atskiriami nuo baltymų.
  • Tryniai gerai išplakami drauge su cukrumi, vanile, cinamonu ir burokėlių milteliais.
  • Pilamas kefyras, išmaišoma. Sudedami miltai, gerai išmaišoma.
  • Baltymai išplakami iki standumo ir įmaišomi į tešlą.
  • Keptuvėje įkaitinamas aliejus. Dedama po šaukštą tešlos ir kepami blynai, gražiai juos apkepant iš abiejų pusių.
  • Padažui mėlynių uogienė sutrinama elektriniu trintuvu drauge su natūraliu jogurtu. Padažas perkošiamas per sietelį.
  • Blyneliai patiekiame pagardinus mėgiama uogiene (aš patiekiau su namine morkų, žr. patarimus) ir padažu. Galite dar papuošti rūgštynių ar mėtų lapeliais.

Tomo patarimas, kaip pasigaminti morkų uogienę:

Morkų uogienę aš gaminu taip: puode ištirpinu 150 g cukraus (kol karamelizuojasi iki gintarinės spalvos). Suberiu 200g kubeliais pjaustytų morkų, išmaišau, kad morkos pasidengtų cukrumi. Tada užpilu litrą vandens ir verdu ant nedidelės ugnies iki uogienė sutirštėja (apie 60-90 minučių).

Skanaus!

Rausvi Tomo blyneliai su mėlynių padažu ir morkų uogiene
Rausvi Tomo blyneliai su mėlynių padažu ir morkų uogiene

Naujausi straipsniai