Skonių magija ant jūsų grilio: kepimo taisyklės mėsai, žuviai, sūriui ir daržovėms

Mėsa / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2019-06-11 15:00
Grilio sezonas jau įisiūbavo o kai čirškinti galima pačius įvairiausius produktus, maisto gamyba lauke tampa smagiu būdu išragauti galybę skirtingų ir netikėtų skonių, bendrauti, juoktis ir, žinoma, atrasti tai, ko dar niekada nebuvote kepę. „Maximos“ lentynos lūžta nuo skanių naujienų griliui, tad jums belieka griebti kepsnines ir išsirinkti, kuo norėsite pamaloninti savo gomurį šįkart.

Grilio skonių magija – tai tikrai ne tik kepsnys ar šašlykai. „Meistro kokybės“ švieži mėsos gaminiai – itin plataus asortimento, todėl savo skonį atras net patys išrankiausi: vėrinukai, liuliakebabai, šonkauliukai, dešrelės... Jeigu skubate ir ieškote greito sprendimo iškylai, jūsų patogumui – jau supakuoti paruošti kepti mėsos gaminiai, tokie kaip vėrinukų naujienos, iešmeliai, filė kepsniai, sparneliai, peteliai, šlaunelės, nedideli šonkauliukai. Jeigu jau tįsta seilės, patikiname, kad tai – dar ne viskas, mat tiems, kas nevalgo mėsos arba nori lengvesnio maisto, siūlomas gausus žuvies, sūrių ar daržovių pasirinkimas.

Ieškantiems sveikesnių idėjų ar tiesiog įvairovės patiks riebi žuvis, tokia kaip šamas ar lašiša, daržovės – kukurūzai, smidrai, cukinijos, paprikos, pomidorai, taip pat gardus garnyras ar užkandis – pievagrybiai. Ruošiant mėsainius, vegetarai irgi neliks alkani, mat daržovainiui pagaminti puikiai tinka ant žarijų kepti kukurūzai, šparaginės pupelės, burokėliai, pievagrybiai ar, pavyzdžiui, kamambero sūris. Tad belieka išsirinkti, kokią skonių magiją susikursite šįkart.

O kad kuo geriau atsiskleistų geriausios gaminamo maisto savybės, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų, kurie svarbūs ruošiant ant žarijų skirtingus produktus. 

Prieš kepdami mėsą įsitikinkite, kad ji nėra pernelyg užšalusi, nes bet kuri rūšis turi būti kambario temperatūros. Jeigu naudojate elektroninę kepsninę, nustatykite vidutinę temperatūrą ir palaukite, kol prietaisas įkais – užtruksite maždaug pusvalandį. Jei žadate kepti ant anglimis ar malkomis kūrenamos kepsninės, laiko prireiks kiek daugiau – palaukite, kol anglys virs pelenais, o malkos žarijomis (didelė klaida mėsą kepti ant atviros liepsnos). Ar kepsninė pakankamai įkaitusi, lengva patikrinti virš jos ištiesiant ranką: jei galite ją išlaikyti 30 sekundžių, tuomet temperatūra tinkama, tačiau jeigu išlaikote ilgiau negu kelias minutes, vadinasi, ji kol kas per žema. Prieš dedant mėsą ant grotelių jas patartina patepti aliejumi.

Jeigu norite dalinai iškepusio kepsnio, jį ant grotelių dėkite minutei, tiek pat laikykite ir antrą pusę. Gerai iškepusiam prireiks šiek tiek kantrybės – svarbu, kad jo šonai neapdegtų, o vidus būtų gerai iškepęs. Tokį pasigaminsite nustatę vidutinę kepsninės temperatūrą kiekvieną kepsnio pusę kaitindami maždaug 10–12 minučių. Nuimtai nuo kepsninės mėsai leiskite apie penkias minutes pastovėti – taps sultingesnė ir minkštesnė.

Kepsnys / „Shuterstock“ nuotr.
Kepsnys / „Shuterstock“ nuotr.

Šonkauliai bus itin sultingi, jei kepsite juos suvyniotus į foliją. Prieš pabaigą foliją atidenkite, šonkaulius patepkite „BBQ“ padažu ir dar šiek tiek pakaitinkite, kad apskrustų. Iškepusių iškart nepjaustykite, leiskite jiems dar dešimt minučių pastovėti kambario temperatūroje. Kad šonkauliai pavyktų itin gardūs, pradėkite juos kaitinti žemoje temperatūroje, o baikite kepti aukštesnėje.

Siekiantiems tobulumo svarbu įsigyti zondinį mėsos termometrą: vištiena laikoma paruošta, kai jos viduje temperatūra siekia vidutiniškai 70–75 °C, kiauliena – 80–85 °C, jautiena – 35–90 °C, žuvis 65–70 °C, daržovės 150–200 °C.

Pikantiški šonkauliukai / 123RF.com nuotr.
Pikantiški šonkauliukai / 123RF.com nuotr.

Žuvies nereikia marinuoti, nes marinate esanti rūgštis skaldo baltymus. Tada kepdama ji subyra. Ištraukę žuvį iš šaldytuvo, keletą minučių leiskite jai sušilti, tada barstykite prieskoniais. Žuvis kepa greitai, todėl, jei gabalėlis nedidelis, užteks kiekvieną pusę paskrudinti po tris minutes. Jei žarijos ne tokios kaitrios, proceso vis tiek ilgiau neištęskite – perkepta būna sausa. Lašiša, šamas, upėtakis, skumbrė ir karšis yra tai, ką labiausiai mėgsta lietuviai. Ant grilio iškepta riebi žuvis visada bus skanesnė nei liesa, nes ši greitai subyra, perkepa ir tampa sausa.

Kepdami sūrį, pavyzdžiui, kamambero, suvyniokite jo gabalėlį foliją ir padėkite trumpam į kepsninę su dangčiu arba ant grotelių. Kai sūris šiek tiek išsilydys, gardinkite jį spanguolių uogiene ir dėkite ant stalo. Jei norisi pikantiškesnio skonio, įmaišykite į spanguoles čiobrelių, šiek tiek tarkuoto imbiero ir viską pakaitinkite.

Grilinta lašiša / 123RF.com nuotr.
Grilinta lašiša / 123RF.com nuotr.

Karštą vasaros dieną, kai norisi ko nors lengvesnio, prisikraukite krepšį daržovių. Pomidorai, svogūnai, paprikos, cukinijos, baklažanai, smidrai, cikorijos – griliui tinka beveik viskas. Keptos daržovės yra puikus garnyras prie mėsos. Gardu jas valgyti ir vienas, paskanintas jogurtiniu padažu ar sumaišytas su traškiais salotų lapais, kepintomis saulėgrąžų sėklomis, pašlakstytas citrinos sultimis. Daržovės kepamos skirtingą laiką, atsižvelgiant į rūšį ir gabalėlių dydį, tačiau vidutiniškai jas kaitinti reikėtų apie dešimt minučių – po penkias iš abiejų pusių. Svarbu nesudeginti – jos turėtų šiek tiek suminkštėti, tačiau išlikti traškios.

Grilinti kukurūzai su sviestu / 123RF.com nuotr.
Grilinti kukurūzai su sviestu / 123RF.com nuotr.

Kai pasaulyje plinta sveiko maisto ir vegetarystės virusas, būkite orginalūs ir jūs. Ant grilio dėkite citrina, aliejumi ir žolelėmis ne ilgiau nei dvi valandas marinuotus pankolių stiebus, smidrus, trūkažolių lapus, batatus, raudonuosius svogūnus... Belieka tik atsiverti skonių magijai ir naujiems atradimams. Skanaus!

Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, turinio kontrolė – partnerio rankose