Velykų stalo karalienė silkė: ką iš jos pagaminti?

Silkė / 123RF.com nuotr.
Autorius: Ji24.lt
Publikuota: 2020-04-11 07:13
Artėjančių Velykų proga kulinarinės pokalbių laidos „Virtuvės istorijos“ vedėjai Ilona Juciūtė ir šrilankietis Dilanas Dampella Gamage dalinasi net keturiais ypatingų patiekalų receptais, kurių pagrindinis ingredientas – šventinio stalo karalienė silkė.

Šį kartą jiedu nutarė ruošti Velykų progai puikiai tinkančius skanėstus. Ilona grilyje kepė tarkuotų bulvių blynelius su varškės kremu ir silke, o Dilanas ruoė gaivias silkės salotas su namine turkiška duona.

Vieno kąsnio užkandėlės su silkės foršmaku

Reikės:

  • 130 g  silkių filė be aliejaus su žolelėmis;
  • 130 g rūkytos menkės filė;
  • 2 virtų kiaušinių;
  • 80 g obuolio;
  • 50 g šalotinių svogūnų;
  • 70 g sviesto;
  • 1 v.š. aliejaus
  • 3 v.š. majonezo;
  • 15 ml citrinos sulčių;
  • Juodos duonos riekelių;
  • 200 g raudonųjų ikrų;
  • Kelių šakelių krapų;
  • Pipirų.

Supjaustykite suluptą obuolį, susmulkinkite šalotinius svogūnus ir apkepkite juos keptuvėje. Tuo metu smulkiais gabaliukais išsidarinėkite rūkytą menkę bei sumaišykite ją su sutarkuotais kietai virtais kiaušiniais. Į šią masę sudėkite pjaustytą jau paruoštą silkę, ištroškintus svogūnus su obuoliais, apšlakstykite viską citrinos sultimis bei gerai išmaišykite. Pagardinkite masę majonezu ir prieskoniais. Viską gerai sutrinkite trintuvu, dėkite ant juodos duonos riekelės bei papuoškite ikrais ir krapais. Skanaus!

Silkė su kepsninėje parūkytomis bulvėmis ir kastiniu

Reikės:

  • 400 g silkių filė su žolelėmis;
  • 500 g mažų bulvių;
  • 50 g prieskoninio sviesto;
  • 4 v. š. sviesto;
  • 375 g grietinės;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 v. š. kmynų;
  • 1 a. š. česnako granulių;
  • Druskos, pipirų.

Sviestą ir grietinę kelias valandas ar per naktį palaikykite kambario temperatūroje, kad abiejų produktų temperatūros susivienodintų. Iš anksto pasiruoškite ir netoliese turėkite puodą su verdančiu vandeniu (jis bus reikalingas ruošiant kastinį). Atkreipkite dėmesį, kad dubuo, kuriame suksite kastinį, turi būti tokio dydžio, jog galėtumėte uždėti jį ant puodo verdančiu vandeniu, bet dubens dugnas neturėtų siekti verdančio vandens – vėliau jums bus reikalinga „garų vonelė“.

Į dubenį, kuriame suksite kastinį sudėkite sviestą. Sviestą gerai išsukite mediniu šaukštu. Į dubenį įdėkite kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite, kol gausite vientisą masę. Tuomet įdėkite dar kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite iki vientisos masės. Jei sukant matote, kad ima darytis sviesto kruopelytės (atsiskiria sviestas ir skystis), nenustodami sukti, dėkite dubenį ant puodo verdančiu vandeniu ir toliau sukite, kol masė taps vientisa. Kai masė bus vientisa, nukelkite dubenį nuo puodo ir toliau dalimis dėkite grietinę ir sukite masę.

Nepamirškite, kad kiekvieną kartą, kai pamatote besiformuojančias sviesto kruopelytes, būtina dubenį perkelti ant puodo su verdančiu vandeniu, nes antraip išsuksite ir pagaminsite ne kastinį, o sviestą. Kai sudėsite visą grietinę ir išsuksite masę iki visiškai vientisos, purios ir tirštos masės, kastinys bus paruoštas. Įmaišykite kmynų, smulkiai kapotų česnako skiltelių ir įberkite žiupsnį druskos pagal skonį. Paruoštą kastinį perdėkite į dubenėlį ir palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Bulvytes išvirkite pasūdytame vandenyje. Sudėkite į kepsninę paruoštą rūkymui ir rūkykite 130C 30 min. Į lėkštę sudėkite plonomis juostelėmis pjaustytą silkę, bulvytes, šalia kastinio. Skanaus!

Tarkuotų bulvių blyneliai su varškės kremu ir silke

Reikės:

  • 300 g silkių filė be aliejaus su žolelėmis;
  • 5 vnt. bulvių;
  • 50 g svogūnų;
  • 2 kiaušinių;
  • 3 v. š. miltų;
  • 100 ml aliejaus;
  • 200 g varškės;
  • 1 a. š. grietinės;
  • 2 v. š. majonezo;
  • Ryšulėlio šviežių krapų;
  • 2 skiltelių česnako;
  • Citrinos;
  • Druskos, pipirų.

Susitarkuokite žalias bulves, svogūną ir į masę įspauskite citrinos sulčių, jog bulvės neparuduotų. Masę pagardinkite druska ir pipirais. Kitame dubenyje išplakite du kiaušinius bei supilkite į bulvių masę, o ją išmaišę, supilkite ir miltus. Šiuos blynelius galima kepti ir paprastoje keptuvėje, tačiau norint aromatingesnio kvapo, visada verta rinktis kepsninę. Grilį reikia įkaitinti iki 200°C ir kepti specialiai griliams tinkamoje keptuvėje. 

Varškės kremui į varškę įtarkuokite česnako, įdėkite smulkintus krapus bei šaukštelį grietinės. Pagardinkite kremą majonezu, viską gerai išmaišykite ir sutrinkite trintuvu. Iškeptus blynelius patiekite su varškės kremu, o ant viršaus uždėkite smulkintą, jau paruoštą silkę be aliejaus. Skanaus!

Gaivios silkės salotos su turkiška duona

Reikės:

  • 300 g silkių filė be aliejaus su žolelėmis;
  • 1 saliero šaknies;
  • 3 obuolių;
  • 100 g mėlynojo svogūno;
  • 100 g majonezo;
  • 230 g miltų;
  • 10 g sausų mielių;
  • 2 v. š. aliejaus;
  • 200 ml vandens;
  • 1 v. š. sezamų sėklų;
  • 2 kiaušinių;
  • 0,5 a. š. ciberžolės;
  • 0,5 a. š. cukraus;
  • Druskos, pipirų.

Į dubenį suberkite miltus, mieles, įpilkite šiek tiek aliejaus, vandens, viską gerai išmaišykite ir palikite kuriam laikui pakilti. Tuo tarpu supjaustykite silkę, obuolius, salierų šaknį bei mėlynąjį svogūną. Pagardinkite salotas majonezu ir prieskoniais. Iškilusią duonos tešlą išminkykite, aptepkite kiaušinio plakiniu, pagardinkite prieskoniais, sezamo sėklomis ir pašaukite į 200°C įkaitintą grilį 15 min. Iškeptą turkišką duoną patiekite kartu su salotomis. Skanaus!

 „Virtuvės istorijų“ patiekalai
„Virtuvės istorijų“ patiekalai